част от групата  

ERP система Microsoft Dynamics NAV със специализирани решения

КРАТКО ПРЕДСТАВЯНЕ НА КЛИЕНТА

SPAR Handels mbH в Германия е търговец на едро на хранителни и хранително-вкусови продукти, специализиран в снабдяването на малки магазини като бензиностанции, павилиони и мини-маркети. Наш клиент повече от 15 години. Фирмата е част от концерна EDEKA ZENTRALE Handel und Produktion GmbH.

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА

Convenience-търговията се характеризира с предлагане на бързооборотен специализиран асортимент, малки поръчвани количества към множество крайни клиенти, които се доставят от различни складове.

Основната цел на SPAR Handels mbH е да автоматизира всички процеси. Това е сериозно предизвикателство, защото се обработват до 1000 поръчки на ден всяка от тях с повече от сто артикула, които трябва да бъдат събрани, обработени и разпространени до 21 различни склада на групата EDEKA в цяла Германия за по-малко от четири часа. Компанията иска също да предложи на клиентите си гъвкав асортимент, широка гама продукти, ниски разходи за доставка, но и услуги като  рекламни брошури, POS терминали, отпечатване и доставка на етикети. Осъществяването на тези услуги на разумни разходи изисква високо автоматизирани процеси и ефективната комуникация с доставчици, логистични партньори и клиенти.

ОПИСАНИЕ НА ПРОЕКТА

За да помогне на SPAR Handels mbH да постигне своите цели, ИФД Инженеринг създаде интегрирано решение, което се основава изцяло на Microsoft технология. Проектът обхваща следните продукти:

– ERP система Microsoft Dynamics NAV, персонализирана да поддържа специфичните бизнес процеси в retail търговията при високо ниво на автоматизация на процесите.

– Специализирани решения в следните области:

  • Търговия: специализирана калкулация и ценообразуване, електронен интерфейс за комуникация с клиентите, напълно автоматични процеси за разпращане на всички документи (фактури, ценови листи и др.) чрез медии, които могат да се настройват индивидуално за всеки клиент (през печатница, E-Mail или факс).
  • Управление на търговските представители посредством нашия продукт mTrade, интегриран с Microsoft Dynamics NAV за автоматизирана обработка на поръчките.
  • Вградена функционалност на Call Center с интерфейс към телефонната централа и интеграция на софтуер за OCR-разпознаване на документи по факса.
  • Интегрирано Data Warehouse приложение за аналитични отчети, базирано на нашия продукт – Business Intelligence системата iFD MIS.

ПОЛЗИТЕ

Ползите от внедряване на проекта са многобройни и дългосрочни:

  • Значително се намаляват рутинните дейности на сътрудниците и това води до малък обслужващ персонал;
  • Комуникацията с клиентите и бизнес партньорите се подобрява и ускорява съществено поради повишената прозрачност на бизнес данните;
  • Повишена гъвкавост и подобряване на услугите, предоставяни на клиентите, което води до печелене на нови клиенти и по-дългосрочно обвързване;
  • IT инфраструктурата на клиента се хомогенизира благодарение на използваните Microsoft технологии

РАЗВИТИЕ НА ПРОЕКТА

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ

https://www.ifd-sofia.com/erp-v-turgoviata-na-edro/